Przejdź do głównej zawartości

Leczo z ciecierzyca- Jadłonomia

Czas przygotowania: do 30 minut


Składniki na 4 porcje:
1 czerwona cebula
1 puszka ciecierzycy
3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego
½ łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki wędzonej
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 czerwone papryki
1 cukinia
1 puszka pomidorów
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
  1. Paprykę pokroić na duże, kwadratowe kawałki, cebulę posiekać w grubą kostkę, puszkę ciecierzycy odsączyć z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę z ciecierzycą i smażyć przez 2 – 3 minuty.
  2. Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę i dodać papryki. Smażyć przez 10 minut.
  3. W tym czasie cukinię pokroić na pół-talarki. Dodać do papryk, zamieszać, smażyć 3 minuty i wlać pomidory. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia przez 5 – 10 minut, doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z chlebem, kaszą lub ryżem.
Porady:
  • Nie zmieniajcie czasu i kolejności smażenia – pierwsze podsmażenie cebulki bez przypraw uwolni jej słodycz, dodanie przypraw oraz papryk pozwoli się im skarmelizować i połączyć z aromatem wędzonej papryki, a ostatnie, krótkie smażenie cukinii podkręci jej smak.
  • Cukinię możecie obrać częściowo – czyli zdejmując co drugi pasek z jej skórki. Dzięki temu nie rozpadnie się i nie będzie za gorzka.
Przepis: M Dymek- Jadłonomia

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zupa soczewicowa z Pokrzywnika 11- Jadłonomia

Czas przygotowania: do godziny Składniki: 1 1/4 szklanki zielonej albo brązowej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki świeżej natki pietruszki (bardzo ważne!) 1-1 1/2 bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia 2-3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz Do podania: posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekac. W garnku rozgrzac oliwe. Wrzucic cebulę, czosnek i wszytskie przyprawy i dusić przez 2-3 minuty. Dodac soczewicę, wymieszać, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40-45 minut. Dorzucic pomidory i ponownie zagotować. Dodać natkę pietruszki, skórkę z cytryny i doprawić solą i pieprzem.Na koniec wlać sok z cytryny i zamieszać. Podawać z natką piet...

Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem- Jadłonomia

Czas przygotowania: do 45 minut Składniki na 6 porcji: 500 g słodkich ziemniaków 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub takiej z puszki) 400 g szpinaku mrożonego cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka mleka kokosowego źdźbło trawy cytrynowej sok z cytryny mały kawałek imbiru, ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany ząbek czosnku, przeciśnięty 1 łyżeczka papryki chili 2 łyżeczka kuminu 2 łyżeczka czarnuszki 2 łyżeczka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu sól olej do smażenia Przygotowanie: Słodkie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry. Obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze, ja pozwalam się im gotować nie dłużej niż 3 minuty od momentu wrzenia wody. Na dnie największej patelni jaką mamy, rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na gorący olej, dodać wszystkie przyprawy oraz poszatkowaną drobno trawę cytrynową i...