Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 4 porcje:
1 czerwona cebula
1 puszka ciecierzycy
3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego
1 puszka ciecierzycy
3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego
½ łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki wędzonej
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 czerwone papryki
1 cukinia
1 puszka pomidorów
sól i czarny pieprz
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Paprykę pokroić na duże, kwadratowe kawałki, cebulę posiekać w grubą kostkę, puszkę ciecierzycy odsączyć z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę z ciecierzycą i smażyć przez 2 – 3 minuty.
- Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę i dodać papryki. Smażyć przez 10 minut.
- W tym czasie cukinię pokroić na pół-talarki. Dodać do papryk, zamieszać, smażyć 3 minuty i wlać pomidory. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia przez 5 – 10 minut, doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z chlebem, kaszą lub ryżem.
Porady:
- Nie zmieniajcie czasu i kolejności smażenia – pierwsze podsmażenie cebulki bez przypraw uwolni jej słodycz, dodanie przypraw oraz papryk pozwoli się im skarmelizować i połączyć z aromatem wędzonej papryki, a ostatnie, krótkie smażenie cukinii podkręci jej smak.
- Cukinię możecie obrać częściowo – czyli zdejmując co drugi pasek z jej skórki. Dzięki temu nie rozpadnie się i nie będzie za gorzka.
Przepis: M Dymek- Jadłonomia
Komentarze
Prześlij komentarz