- Czas przygotowania: do godziny
Składniki:
1 1/4 szklanki zielonej albo brązowej soczewicy
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki chili
2 łyżki świeżej natki pietruszki (bardzo ważne!)
1-1 1/2 bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
2-3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Do podania: posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekac. W garnku rozgrzac oliwe. Wrzucic cebulę, czosnek i wszytskie przyprawy i dusić przez 2-3 minuty. Dodac soczewicę, wymieszać, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40-45 minut.
- Dorzucic pomidory i ponownie zagotować. Dodać natkę pietruszki, skórkę z cytryny i doprawić solą i pieprzem.Na koniec wlać sok z cytryny i zamieszać. Podawać z natką pietruszki
- Mozna dodać 1 czerwoną paprykę, 2 łodygi selera naciowego albo kilka suszonych pomidorów. Smak będzie delikatniejszy i bardziej warzywny.
Przepis: M Dymek- Jadłonomia
Komentarze
Prześlij komentarz