Przejdź do głównej zawartości

Mielone kalafiorowe- Jadłonomia

  • Czas przygotowania: do 45 minut

Składniki na 8 - 10 kotletów:
2 ½ szklanki startego kalafiora / ½ kalafiora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
½ szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¼ szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki syropu z agawy
1 ½ – 2 łyżeczki pieprzu ziołowy
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
  2. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju więcej. Na koniec doprawić do smaku.
  3. Umyć ręce i czystymi dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 – 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec kolejne 5 minut. Podawać jak u babci z ziemniaczkami i buraczkami, albo tak jak mieszczuchy w bułce z musztardą i keczupem. Wspaniale smakują następnego dnia na zimno.
Porady:
  • Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią.
  • Tarka to tarka, zostawcie blender w spokoju – to właśnie starte warzywa dodają kotletom kremowości, soczystości oraz intensywnego aromatu.
  • Dodajcie do masy na samym początku sporą szczyptę soli – uwolni to sok z kalafiora, dzięki czemu kotlety będą się łatwo kleić.
  • Nie próbujcie pomijać pieprzu ziołowego – to najważniejszy składnik, który dodaje kotletom swojskiego aromatu.
  • To samo dotyczy syropu z agawy – odrobina słodyczy nadaje odpowiedniej głębi smaku! Możecie zastąpić go innym słodem, ale nie próbujcie pomijać tego dodatku.
  • Umycie rąk po wyrobieniu masy jest bardzo ważne – dzięki temu kotlety łatwo się formują, są równe i chrupiące.
  • Gotowe uformowane kotlety można mrozić, upieczone można przechowywać do tygodnia w lodówce, świetnie smakują na zimno.
Przepis. M Dymek- Jadłonomia

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zupa soczewicowa z Pokrzywnika 11- Jadłonomia

Czas przygotowania: do godziny Składniki: 1 1/4 szklanki zielonej albo brązowej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki świeżej natki pietruszki (bardzo ważne!) 1-1 1/2 bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia 2-3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz Do podania: posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekac. W garnku rozgrzac oliwe. Wrzucic cebulę, czosnek i wszytskie przyprawy i dusić przez 2-3 minuty. Dodac soczewicę, wymieszać, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40-45 minut. Dorzucic pomidory i ponownie zagotować. Dodać natkę pietruszki, skórkę z cytryny i doprawić solą i pieprzem.Na koniec wlać sok z cytryny i zamieszać. Podawać z natką piet...

Leczo z ciecierzyca- Jadłonomia

Czas przygotowania: do 30 minut Składniki na 4 porcje: 1 czerwona cebula 1 puszka ciecierzycy 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego ½ łyżeczki syropu z agawy 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki papryki wędzonej 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 puszka pomidorów sól i czarny pieprz Przygotowanie: Paprykę pokroić na duże, kwadratowe kawałki, cebulę posiekać w grubą kostkę, puszkę ciecierzycy odsączyć z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę z ciecierzycą i smażyć przez 2 – 3 minuty. Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę i dodać papryki. Smażyć przez 10 minut. W tym czasie cukinię pokroić na pół-talarki. Dodać do papryk, zamieszać, smażyć 3 minuty i wlać pomidory. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia przez 5 – 10 minut, doprawić solą ora...

Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem- Jadłonomia

Czas przygotowania: do 45 minut Składniki na 6 porcji: 500 g słodkich ziemniaków 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub takiej z puszki) 400 g szpinaku mrożonego cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka mleka kokosowego źdźbło trawy cytrynowej sok z cytryny mały kawałek imbiru, ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany ząbek czosnku, przeciśnięty 1 łyżeczka papryki chili 2 łyżeczka kuminu 2 łyżeczka czarnuszki 2 łyżeczka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu sól olej do smażenia Przygotowanie: Słodkie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry. Obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze, ja pozwalam się im gotować nie dłużej niż 3 minuty od momentu wrzenia wody. Na dnie największej patelni jaką mamy, rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na gorący olej, dodać wszystkie przyprawy oraz poszatkowaną drobno trawę cytrynową i...