- Czas przygotowania: 20 minut + 50minut pieczenia i studzenia
Składniki na duży słoik:
½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki orzechów laskowych
½ szklanki migdałów
2 szklanki płatków owsianych
½ i 2 łyżki szklanki syropu z agawy/ miodu/ syropu klonowego
2 łyżki kakao
½ szklanki suszonej żurawiny
½ szklanki orzechów laskowych
½ szklanki migdałów
2 szklanki płatków owsianych
½ i 2 łyżki szklanki syropu z agawy/ miodu/ syropu klonowego
2 łyżki kakao
½ szklanki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać syrop i wszystko delikatnie mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem. Piec przez 20 – 30 minut, w tym czasie można dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie.
- Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z jogurtem, ulubionym mlekiem lub świeżymi owocami.
przepis: M Dymek- Jadłonomia
Komentarze
Prześlij komentarz