Przejdź do głównej zawartości

Seleryba- Jadłonomia

Czas przygotowania: do godziny




Składniki na kilkanaście sztuk:
1 kg selera
2 litry bulionu warzywnego
2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów
2 łyżki sosu sojowego
4 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka ziaren kolendry
sól i czarny pieprz
oraz do smażenia: mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny
Przygotowanie:
  1. Seler obrać, przekroić na pół i pokroić na 1 cm plastry. W dużym garnku zagotować bulion razem z 2 arkuszami wodorostów nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Do gotującego się bulionu dodać plastry selera i gotować do momentu, aż będą bardzo miękkie, czyli około 15 – 20 minut.
  2. Miękkie plastry selera delikatnie wyjąć i chwilę ostudzić. W tym czasie arkusze nori pociąć na węższe paski, następnie naszykować dwie miseczki, do jednej wlać trochę mleka, a do drugiej wsypać mąkę.
  3. Każdy plaster selera oprószać solą i pieprzem, następnie owijać paskiem nori i na chwilę moczyć w mleku, dzięki temu wodorosty zmiękną i lepiej przylepią się do selera. Tak przygotowany plaster selera delikatnie zanurzać w mące.
  4. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej i układać gotowe plastry selera. Obsmażać z każdej strony przez około 2 – 3 minuty, podawać z ziemniakami, surówką lub wigilijną kapustą.
Przepis M. Dymek- Jadlonomia


PS. Selerybę podaje w towarzystwie lekko duszonych warzyw- marchewki, pietruszki i podsmażonej cebuli. Ukladać warstwami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zupa soczewicowa z Pokrzywnika 11- Jadłonomia

Czas przygotowania: do godziny Składniki: 1 1/4 szklanki zielonej albo brązowej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki świeżej natki pietruszki (bardzo ważne!) 1-1 1/2 bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia 2-3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz Do podania: posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekac. W garnku rozgrzac oliwe. Wrzucic cebulę, czosnek i wszytskie przyprawy i dusić przez 2-3 minuty. Dodac soczewicę, wymieszać, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40-45 minut. Dorzucic pomidory i ponownie zagotować. Dodać natkę pietruszki, skórkę z cytryny i doprawić solą i pieprzem.Na koniec wlać sok z cytryny i zamieszać. Podawać z natką piet...

Leczo z ciecierzyca- Jadłonomia

Czas przygotowania: do 30 minut Składniki na 4 porcje: 1 czerwona cebula 1 puszka ciecierzycy 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego ½ łyżeczki syropu z agawy 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki papryki wędzonej 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 puszka pomidorów sól i czarny pieprz Przygotowanie: Paprykę pokroić na duże, kwadratowe kawałki, cebulę posiekać w grubą kostkę, puszkę ciecierzycy odsączyć z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę z ciecierzycą i smażyć przez 2 – 3 minuty. Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę i dodać papryki. Smażyć przez 10 minut. W tym czasie cukinię pokroić na pół-talarki. Dodać do papryk, zamieszać, smażyć 3 minuty i wlać pomidory. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia przez 5 – 10 minut, doprawić solą ora...

Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem- Jadłonomia

Czas przygotowania: do 45 minut Składniki na 6 porcji: 500 g słodkich ziemniaków 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub takiej z puszki) 400 g szpinaku mrożonego cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka mleka kokosowego źdźbło trawy cytrynowej sok z cytryny mały kawałek imbiru, ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany ząbek czosnku, przeciśnięty 1 łyżeczka papryki chili 2 łyżeczka kuminu 2 łyżeczka czarnuszki 2 łyżeczka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu sól olej do smażenia Przygotowanie: Słodkie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry. Obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze, ja pozwalam się im gotować nie dłużej niż 3 minuty od momentu wrzenia wody. Na dnie największej patelni jaką mamy, rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na gorący olej, dodać wszystkie przyprawy oraz poszatkowaną drobno trawę cytrynową i...