Przejdź do głównej zawartości

Piernik pomidowory- Jadłonomia

Piernik pomidorowy

  • Czas przygotowania: do 45 minut

Składniki na jedną keksówkę o długości 27 - 33 cm lub na dwie mniejsze keksówki::
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki cukru trzcinowego
2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
2 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
½ łyżeczki soli
oraz: powidła do posmarowania, opcjonalnie roztopiona czekolada z 2 łyżkami oleju do polania i skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję.
  2. W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych wymieszać przy pomocy łyżki lub szpatuły na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
  3. Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub lukrem. 
Porady:
  • Szklanka to nie puszka pomidorów – odmierzcie z puszki szklankę, czyli 250 ml. 
  • Krojone pomiodry nie mogą być zamienione na przecier, passatę ani koncentrat.
  • To ciasto zawsze się udaje i bardzo pięknie wyrasta – dlatego nie należy nakładać go za dużo do keksówki, wystarczy, aby ciasto sięgało do połowy wysokości. Jeśli ciasto przekroczy ¾ wysokości może mieć kłopoty z wyrastaniem i powstanie zakalec.
Przepis: M Dymek- Jadlonomia

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zupa soczewicowa z Pokrzywnika 11- Jadłonomia

Czas przygotowania: do godziny Składniki: 1 1/4 szklanki zielonej albo brązowej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki świeżej natki pietruszki (bardzo ważne!) 1-1 1/2 bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia 2-3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz Do podania: posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekac. W garnku rozgrzac oliwe. Wrzucic cebulę, czosnek i wszytskie przyprawy i dusić przez 2-3 minuty. Dodac soczewicę, wymieszać, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40-45 minut. Dorzucic pomidory i ponownie zagotować. Dodać natkę pietruszki, skórkę z cytryny i doprawić solą i pieprzem.Na koniec wlać sok z cytryny i zamieszać. Podawać z natką piet...

Leczo z ciecierzyca- Jadłonomia

Czas przygotowania: do 30 minut Składniki na 4 porcje: 1 czerwona cebula 1 puszka ciecierzycy 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego ½ łyżeczki syropu z agawy 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki papryki wędzonej 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 puszka pomidorów sól i czarny pieprz Przygotowanie: Paprykę pokroić na duże, kwadratowe kawałki, cebulę posiekać w grubą kostkę, puszkę ciecierzycy odsączyć z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę z ciecierzycą i smażyć przez 2 – 3 minuty. Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę i dodać papryki. Smażyć przez 10 minut. W tym czasie cukinię pokroić na pół-talarki. Dodać do papryk, zamieszać, smażyć 3 minuty i wlać pomidory. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia przez 5 – 10 minut, doprawić solą ora...

Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem- Jadłonomia

Czas przygotowania: do 45 minut Składniki na 6 porcji: 500 g słodkich ziemniaków 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub takiej z puszki) 400 g szpinaku mrożonego cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka mleka kokosowego źdźbło trawy cytrynowej sok z cytryny mały kawałek imbiru, ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany ząbek czosnku, przeciśnięty 1 łyżeczka papryki chili 2 łyżeczka kuminu 2 łyżeczka czarnuszki 2 łyżeczka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu sól olej do smażenia Przygotowanie: Słodkie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry. Obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze, ja pozwalam się im gotować nie dłużej niż 3 minuty od momentu wrzenia wody. Na dnie największej patelni jaką mamy, rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na gorący olej, dodać wszystkie przyprawy oraz poszatkowaną drobno trawę cytrynową i...