Piernik pomidorowy
- Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na jedną keksówkę o długości 27 - 33 cm lub na dwie mniejsze keksówki::
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki cukru trzcinowego
2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
2 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
½ łyżeczki soli
oraz: powidła do posmarowania, opcjonalnie roztopiona czekolada z 2 łyżkami oleju do polania i skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję.
- W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych wymieszać przy pomocy łyżki lub szpatuły na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
- Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub lukrem.
Porady:
- Szklanka to nie puszka pomidorów – odmierzcie z puszki szklankę, czyli 250 ml.
- Krojone pomiodry nie mogą być zamienione na przecier, passatę ani koncentrat.
- To ciasto zawsze się udaje i bardzo pięknie wyrasta – dlatego nie należy nakładać go za dużo do keksówki, wystarczy, aby ciasto sięgało do połowy wysokości. Jeśli ciasto przekroczy ¾ wysokości może mieć kłopoty z wyrastaniem i powstanie zakalec.
Przepis: M Dymek- Jadlonomia
1 banan
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki cukru trzcinowego
1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
2 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
½ łyżeczki soli
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję.
- W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych wymieszać przy pomocy łyżki lub szpatuły na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
- Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub lukrem.
Porady:
- Szklanka to nie puszka pomidorów – odmierzcie z puszki szklankę, czyli 250 ml.
- Krojone pomiodry nie mogą być zamienione na przecier, passatę ani koncentrat.
- To ciasto zawsze się udaje i bardzo pięknie wyrasta – dlatego nie należy nakładać go za dużo do keksówki, wystarczy, aby ciasto sięgało do połowy wysokości. Jeśli ciasto przekroczy ¾ wysokości może mieć kłopoty z wyrastaniem i powstanie zakalec.
Przepis: M Dymek- Jadlonomia
Komentarze
Prześlij komentarz