- Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na 6 porcji:
500 g słodkich ziemniaków
300 g ugotowanej ciecierzycy (lub takiej z puszki)
400 g szpinaku mrożonego
cebula
1 puszka pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
źdźbło trawy cytrynowej
sok z cytryny
mały kawałek imbiru, ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany
ząbek czosnku, przeciśnięty
1 łyżeczka papryki chili
2 łyżeczka kuminu
2 łyżeczka czarnuszki
2 łyżeczka suszonych liści kolendry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
sól
olej do smażenia
300 g ugotowanej ciecierzycy (lub takiej z puszki)
400 g szpinaku mrożonego
cebula
1 puszka pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
źdźbło trawy cytrynowej
sok z cytryny
mały kawałek imbiru, ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany
ząbek czosnku, przeciśnięty
1 łyżeczka papryki chili
2 łyżeczka kuminu
2 łyżeczka czarnuszki
2 łyżeczka suszonych liści kolendry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Słodkie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry. Obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze, ja pozwalam się im gotować nie dłużej niż 3 minuty od momentu wrzenia wody.
- Na dnie największej patelni jaką mamy, rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na gorący olej, dodać wszystkie przyprawy oraz poszatkowaną drobno trawę cytrynową i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać pomidory, po chwili dodać też mleko kokosowe.
- Dodać rozmrożony szpinak, sos dokładnie wymieszać a następnie dodać słodkie ziemniaki i ciecierzycę. Wszystko delikatnie pomieszać, dusić na patelni przez około 10 minut, następnie doprawić solą i zajadać. Można posypać świeżą kolendrą, koniecznie zjeść z ryżem lub z indyjskim plackiem.
Przepis: M Dymek- Jadłonomia
Komentarze
Prześlij komentarz