- Czas przygotowania: do godziny
Składniki:
400g czerwonej papryki, okrągłej i mięsistej (waga po oczyszczeniu)
800g podłużnych pomidorów (lima)
800g dyni Hokkaido
350g cebuli (różne – czerwona, biała , żółta, szalotka bananowa)
3 duże ząbki czosnku
1 niepełna łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
½ łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
1,200l rosołu drobiowego lub jarzynowego
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C z termoobiegiem. Dynię kroimy, oczyszczamy z pestek. Zostawiamy w skórce – skórka na dyni Hokkaido jest jadalna i mięknie w czasie pieczenia, a dla nas to dodatkowa porcja błonnika. Kroimy dynię w większe kawałki, rozkładamy na blaszce do pieczenia skórką do dołu, skrapiamy łyżeczką oleju i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce przez 20 minut, aż dynia będzie na tyle miękka żeby dało się w nią wbić widelec.
- W tym czasie oczyszczamy z gniazd nasiennych papryki, obieramy cebule i kroimy je na ćwiartki lub ósemki. Pomidory traktujemy tak samo – ćwiartki lub ósemki, bez obierania. Wyjmujemy po 20 minutach blachę z dynią, kładziemy na nią pomidory, paprykę (wszystko skórką do dołu) i wtykamy między warzywa pokrojone cebule i przepołowione ząbki czosnku.
- Całość skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wyłączamy termoobieg, temperaturę zwiększamy do 200⁰C. Wstawiamy blaszkę z warzywami i pieczemy wszystko razem do miękkości i lekkiego przypalenia, 40-45 minut.
- Gdy warzywa już upieczone, podgrzewamy w garnku rosół. Wrzucamy do niego upieczone cebule, czosnek i upieczone papryki. Gorącym pomidorom łatwo teraz zdjąć skórkę – robimy to, a pomidory wrzucamy do rosołu. Dodajemy upieczoną dynię i cały sok z tłuszczem i przyprawami z blaszki.
- Wszystko blendujemy razem na gładką zupę, podgrzewamy do zagotowania. Zupa była już przyprawiana w trakcie pieczenia warzyw, ale sprawdzamy na wszelki wypadek czy nie trzeba czegoś dosypać.
Przepis: KARO IN THE KITCHEN
Komentarze
Prześlij komentarz